Településföldrajz
 

Elhelyezkedés

Izsófalva az észak-magyarországi régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében, a Borsodi-(régebben Putnoki-) dombság Keleti peremén, Kazincbarcikától 9 kilométerre északra, az Ormos-patak völgyében fekszik.

A település környéke dombos, lejtős, régebben erdő borította a domboldalakat, ma inkább szőlőket, szántókat, legelőket láthatunk. A községen keresztül folyik a Rudabányán eredő gyérvizű Ormos-patak, mely a Szuhába ömlik.

A falu déli végénél 3 nagy tó található, amelyek az 1960-as évek elején folyt külszíni szénbányászatból maradtak vissza.

A terepadottságok következtében úgynevezett "szalagtelepülés" alakult ki, a völgyön végigvezető főút két oldalán helyezkednek el a házak, mögöttük kisebb-nagyobb kertek húzódnak. Észak-déli irányban 3,5 kilométer hosszú a község, míg szélessége átlagosan 500 méter.

Megközelíthetőség

Közúton a Miskolc-Ózd közötti 26-os útról Kazincbarcikánál Rudabánya felé letérve, két községet (Múcsony, Szuhakálló) érintve érhető el Izsófalva. A településen áthalad a Kazincbarcika-Rudabánya viszonylatú útvonal.

Sűrű Volán-autóbuszjáratok kötik össze Kazincbarcikával és a rudabányai völgy településeivel.

Vasúton a személyszállítás megszünt. Tehervonatok még közlekednek.

»Lap teteje

Nyugdíjas Klub Táncsoportja
Majorette csoport
© 2002-2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.